מזון שחור לא רק בשישי השחור

ה BLACK FRIDAY  משוייך לחגיגת קניות ברשת ומחוצה לה, אבל הפעם הרשו לי לקחת אתכם “לשחור”, מסוג אחר…

הצבע השחור בתזונה (בהנחה ולא מדובר במזון מפוייח ושרוף כמובן) הוא צבעם של מספר מזונות, אשר שילובם בתזונה שלנו  על בסיס יום יומי (ולא רק ביום שישי השחור) מאפשר לנו לקבל מנה הגונה של חלבון, ויטמינים, מינראליים וכמובן  נוגדי חמצון אשר תפקידם למזער תהליכי הזדקנות המתרחשים אצלנו בגוף באופן טבעי.

אז מי הם אותם מזונות שחורים ולמה הם טובים לנו? בחרתי בשבילכם את חמשת המופלאים.

 

פטל שחור

43378067 - black berries in bowl on a table

פטל שחור העשיר בנוגדי חמצון ובויטמין סי

אז נכון, אנחנו לא חיים בארץ אירופאית קרה, אבל מבט מהיר במקררי הפירות הקפואים מגלה לנו את נפלאות הפטל השחור.

הפטל השחור עשיר  בסיבים תזונתיים שתורמים לתחושת שובע ומסיעים בהורדה של רמות כולסטרון וסוכר. יש בו ריכוז גבוה של אשלגן שמשתתף בתהליכי איזון לחץ דם, והוא אפילו עשיר בחומצה פולית ולכן מצויין לנשים הרות. בנוסף, יש בו מינון גבוה של ויטמין C שתורם להגנה של מערכת החיסון ומהווה אנטי אוקסידנט חזק.

את הפטל ניתן לשלב ביוגורט, בשייק פירות או פשוט לנשנש אותו כמו שהוא AS IS.

עדשים שחורות

עדשים שחורות מהוות מקור מצויין לחלבון בזמינות גבוהה

עדשים שחורות

נחשבות לקוויאר של הקטניות…

העדשים באופן  כללי עשירים מאד בברזל, אולם אלו השחורות מהוות את המקור הזמין ביותר לברזל מבין סוגי העדשים. למעשה, בכוס עדשים שחורות מבושלות, נקבל בין 60-80 % מתצרוכת הברזל לנשים וגברים!

בנוסף בעדשים נוכל למצוא חלבון בזמינות גבוהה, אשר  בשילוב עם דגן (אורז, קוסקוס מלא וכו’) יכולה להוות מקור מצויין לחלבון מלא.

וכמו בשאר הקטניות, נוכל למצוא בהן כמות גבוהה של סיבים תזונתיים.

את העדשים ניתן לשלב בסלטים, בקציצות, בתבשיל חם וכמובן במרקי קטניות אחרים המומלצים לחורף ומהווים ארוחה בפני עצמה.

אורז בר

דגן שצבעו שחור ובטעות נחשב לסוג של אורז בשל הדמיון בצורתו לאורז הלבן המוכר לנו כל כך.

אורז בר שחור

דגן שחור עשיר במגנזיום

למעשה, אורז הבר הוא דגן בשם זיזנייה,  אשר עם שם כה אקזוטי, מציג לנו גם ערכים תזונתיים  אקזוטיים..

דגן זה עשיר בויטמינים מקבוצת B

אשר אחראיים לתפקוד תקין של מערכת העצבים והשריר, וכן במגנזיום, שאחראי בין היתר , להעברה של מינראליים אחרים לתוך הגוף כמו גם לויסות לחץ דם, בריאות העצמות, תפקוד תקין של תאי עצב ויצירת אנרגיה בגוף.

ניתן לשלבו כתוספת לארוחה או כתוספת לסלט קר.

שעועית שחורה

“כל מי שטייל במרכז אמריקה פגש ודאי את ממרח השעועית השחורה,  הידוע בכינויו  “פריחולס

47720474 - black bean in white melamine cup and wooden spoon on wooden table background.

שעועית שחורה כמקור מצויין לחלבון

. השעועית השחורה אכן מגיעה אלינו מאמריקה הלטינית והיא

עשירה מאד בסידן, נוגדי חמצון ובעיקר בחלבון (כ- 15 % חלבון ל 100 גרם) ולכן  היא מהווה מקור חלבוני למי שנמנע מאכילת בשר.

את השעועית ניתן לאכול כממרח בתוך בוריטו כמו שנהוג באמריקה הלטינית, או כתוספת  לסלט ירקות, מרק מחמם ועוד…

זרעי קצח

הקצח במטבח הישראלי משמש פעמים רבות כקישוט למאפים. יחד עם זאת חשוב לתת לו מקום של כבוד משום הוא אחד הזרעים שמגלם בתוכו עולם שלם של מזון פונקציונאלי, כזה שנמצא יעיל בטיפול כנגד סרטן, מחזק את

53250530 - black cumin on wooden surface

זרעי קצח יעילים כנגד זיהום בקטריאלי

המערכת החיסונית ובעיקר נמצא כמחטא חזק כנגד בקטריות וטפילים.

בנוסף זרעי הקצח מאזנים את רמות הסוכר בדם, מעולים לניקוי הכבד, מסייעים בהורדת פרופיל  השומנים ותפקוד אפקטיבי של הכבד על ידי המרצת מיצי המרה וסילוק רעלנים.

לנשים מניקות אף הוכח כי הוא מסייע בהגברת ייצור חלב אם.

מהזרעים עצמם מיצרים גם שמן קצח שניתן לרכישה בחנויות טבע, אולם ניתן לשלב את הזרעים בסלטים, מאפים, או בממרחים המבוססים על טחינה, שקדייה ופסטו.