054-645-0101 liat.alpert@gmail.com תל אביב- רמת השרון - הרצליה ואזור המרכז

הענק הירוק- כל הסיבות לצרוך ירוקים בשייק

הוא סמיך, עשיר, מתוק ובעיקר בריא… כן, זהו השייק הירוק, שכבר מכככב שנים בסדנאות ניקוי רעלים כמשקה אשר מגביר את פינוי הפסולת מהגוף , מעניק אנרגיה , מפחית תחושת תיאבון ורצון למתוק ומגביר מאד את העירנות יותר מכל כוס קפה בבוקר.

אבל לפני הכל, בואו נשים קודם כל דברים על דיוקם: המצב האופטימאלי הוא כמובן לאכול עלים ירוקים כחלק מהתזונה היום יומית בסלטים שונים ובגיוון מירבי של עלים, עם נבטים, בשילוב של אגוזים/שקדים וזרעים נוספים.

יחד עם זאת, לא תמיד אנחנו מגיעים למצב שבו עלים ירוקם הם חלק מהתזונה שלנו, ולעתים אנו עושים בהם שימוש רק לטובת קישוט המנות שנאכל. זאת הסיבה שטחינת הירוקים בשילוב עם פירות היא דרך מצויינת להתרגל לטעמם של העלים ולגרום לחיך שלנו להוסיפם לתזונה גם בדרכים אחרות במהלך היום.

יתרה מכך, פעולת הלעיסה אינה תמיד קלה לכולנו בעיקר כאשר מדובר על לעיסה וטחינה של עלים ירוקים, חישבו על ילדים צעירים או אפילו על קשישים שחווים קושי בטחינת מזון רך יותר, אך יפיקו יתרון רב יותר בשתיית השייק מאשר המנעות מעלים ירוקים בכלל.

יתרונות השייק הירוק

אז מהם היתרונות שבשתיית השייק הירוק?

הכלורופיל-הכלורופיל הוא פיגמנט ירוק, שמעבר להיותו זה שמקנה לעלים הירוקים את צבעם הירוק, הוא השחקן העיקרי בתהליך הפוטוסינטזה- תהליך בו מפיקים הצמחים גלוקוז ממים ופחמן דו חמצני (עם מעורבות אור השמש). הכלורופיל דומה במבנהו הכימי להמוגלובין רק שבמרכזו נמצאת מולקולת מגנזיום במקום ברזל.  עם הגיעו למערכת העיכול הוא מסייע באיחוי כיבים, מנטרל רדיקליים חופשיים , מאזן את חומציות הקיבה, אך בעיקר נותן אנרגיה ודחיפה להתחיל את היום.

סיבים תזונתיים– בעלים הירוקים כמו גם בפירות המשולבים בשייק הירוק, כמות הסיבים התזונתיים היא גבוהה ביחס למזונות אחרים. בעזרת שתיית שייק ירוק על בסיס יומי נוכל להגיע לצריכה היומית המומלצת של סיבים (בין 30-35 גרם סיבים ליום). הסיבים בעלי יכולת לספוח אליהם מים ובכך מעניקים תחושה של שובע לאורך זמן, בנוסף הם סופחים אליהם סוכרים וכולסטרול ולכן מומלצים למי ששסובל מעודף שומנים או מסוכרת..

לוטאין– הלוטאין שנמתא בעלים ירוקים הוא נוגד חמצון חזק שיש לו תפקיד משמעותי בכל הקשור לשמירה על העינים מקרינה., והיות וגופנו אינו יודע לייצר אותו, הוא זקוק לו מהמזון.

סופר פוד– אומרים שמזונות על הם טריק שיווקי שנועד לגרום לנו להוציא כסף על מזונות מיותרים. לגישתי, כל מזון שצומח הוא למעשה “בית חרושת” של ויטמינים ומינראליים ולכן מבחינתי הוא מזון- על בפני עצמו. יחד עם זאת ישנן מזונות שרמות הנוטריינטים בהן רבה ביחס למזונות אחרים ודוגמא טובה לכך הם העלים הירוקים, שיש בהם ריכוז גבוה של ויטמין K שאחראי על תהליכי קרישת דם, חומצה פולית שחיונית למערכת העצבים, ברזל , מגנזיום, סידן ואבץ שלהם תפקיד חשוב בשפעול מערכת החיסון, הפעלת השרירים והענקת אנרגיה לתאים.

“עלות” קלורית נמוכה- למי שמחפש ארוחת בוקר בריאה, מזינה, וכמובן כזאת שתסייע בתהליכי ירידה במשקל, השייק הירוק הוא אופצייה מצויינת. בכוס גדולה של שייק נקבל בממוצע לא יותר מ 150 קלוריות של בריאות והזנה!

כמו כל טעם חדש, גם טעמו של השייק הוא טעם נרכש ולכן הדרך הטובה ביותר להתחיל להתנסות בו מבוססת על יחס של שתי מנות פרי על שני סוגים של עלים ירוקים דהיינו 50:50.

אז איך מתחילים?

מי שרוצה להתנסות בשייק ירוק למתחילים, מומלץ לו לבחור בפעמים הראשונות בעלים שטעמם הוא יחסית ניטראלי כגון:

עלי חסה מסוגים שונים

עלי אנדיב (עולש)

עלי סלק (מנגולד)

בהמשך הדרך ולאחר שמתרגלים לטעם, ניתן להוסיף עלים עם טעם דומיננטי יותר כגון:

עלי תרד

עלי רוקט

עלי חובזה

עלי כף האווז

עלי קייל

עלי כרוב סיני

גרגיר הנחלים

נבטים מסוגים שונים

בכל השייקים הירוקים מומלץ להוסיף זרעי צ’יה, או זרעי פשתן טחונים,  וכן צרור נענע לתחושת רעננות ,או מעט ג’ינג’ר וקנמון למי שאוהב טעם “חריף” יותר.

לא משנה אילו עלים תחליטו לשים בשייק, אך בכל מקרה כדאי להקפיד על צריכת עלים אורגניים שכן העלים הירוקים הינם בעלי שטח פנים גבוה יותר ולכן חשופים יותר לריסוס ולחומרים כימיים אחרים.

בנוסף, כדאי תמיד להקפיד על גיוון העלים במיוחד אם התחלתם לשתות אותם על בסיס יום-יומי. בחלק מן העלים כמו קייל או תרד, קיימת חומצה אוקסאלית אשר מתחרה  עם ספיגת ברזל בגוף ולכן יש חשיבות שלא לעשות שימוש רק בסוג אחד של עלים אלא לגוון ביניהם.

 

דוגמא למתכון לשייק ירוק מתחילים:

5 עלי חסה

3 עלי מנגולד

בננה חתוכה (כדאי להקפיאה ערב קודם לכן)

רבע מלון או חצי מנגו חתוך (אם יש בעונה)

חצי כוס נענע

חצי כוס משקה צמחי כלשהו לא ממותק (שיבולת שועל/סויה/שקדים/אורז)

חצי כוס מים קרים

כפית זרעי צ’יה

מניחים הכל בבלנדר חזק, מערבבים ושותים מיד.

השייק הירוק טוב לעד 48 שעות במקרר מיום הכנתו, אם כי עדיף לשתות אותו מיד עם תום ההכנה ולבדוק במראה שלא נשארו לכם חתיכות ירוקות .בשיניים